Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Dışişleri Şehitleri Anıtı ve Anı Mekanı Fikir Projesi Yarışması Kolokyumu'nda 1915 soykırımının başlıca sorumlularından Talat Paşa için Ankara'da bir anıt yaptırdığını açıkladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen kolokyumdaki konuşmasında Yavaş “Ankara’mızda Talatpaşa Bulvarı üzerinde Osmanlı Devleti’nin son döneminde görev almış, Ittihat ve Terakki Cemiyeti’nin önde gelen isimlerinden Talat Paşa’nın anısını yaşatmak amacıyla bir anıt yerleştirdik. Bu projenin bir anıt olmanın ötesinde, bir toplumun geçmişine sahip çıkma iradesi olduğunu belirtmek isterim” dedi
CHP'li belediye başkanının bu açıklaması üzerine tarihçi yazar Ayşe Hür, X hesabından şu paylaşımı yaptı: “O kişi masum bir 'devlet adamı' veya 'diplomat' değil. 1915 Ermeni ve Süryani Soykırımı’nın mimarı; Osmanlı İmparatorluğu’nu Cihan Harbi’ne sokarak tarihe gömülmesinin baş müsebbibi; yenilginin sorumluluğunu yüklenmek yerine bir Alman torpidosu ile ülkeden firar eden bir suçlu.”
15 Mart 1921 tarihinde Berlin’de Daşnaktsutyun militanı Tehliryan tarafından tabanca ile vurularak öldürülen Talat Paşa’nın uzun süre Berlin Müslüman Mezarlığı’nda kalan nâşı yirmi iki yıl sonra 25 Şubat 1943'de İstanbul’a getirilerek törenle Abide-i Hürriyet’e gömülmüştü.
Alıntı
DianaSez
in reply to Jesse Stone • • •